Boedapest

Boedapest

Things to do - general

Boedapest , is de hoofdstad van Hongarije. De stad is gelegen aan weerszijden van de Donau (Hongaars: Duna) en telt ca. 1,7 miljoen inwoners en is daarmee ook de grootste stad van Hongarije. Verder is de stad de 7e stad qua bevolking in de Europese Unie. De stad werd in 1873 gevormd door het samenvoegen van Boeda en Óbuda op de westelijke oever van de Donau met Pest op de oostelijke oever. Vóór 1873 noemde men de steden gezamenlijk Pest-Boeda.
De stad herbergt bijna 20% van alle inwoners van Hongarije en speelt in het land een dominante rol op bijna alle gebieden (bestuur, handel, industrie, verkeer, cultuur). Het is daarnaast het belangrijkste verkeersknooppunt en (in toenemende mate) het culturele hart

Country Boedapest
Visum vereistNee
Talen gesprokenHongaars
Gebruikte koersHongaarse munt forint (ft, HUF)
Gebied (km2)525,16

Sport en natuur

Margaretha-eiland (Margitsziget)

De monumenten op het smalle eiland tussen Margit-brug en Árpád-brug stammen uit de 11e eeuw. Hier vindt u het mooiste park van de hoofdstad en kunt u tijdens uw wandelingen sfeervolle bouwwerken (de door de UNESCO tot beschermd monument uitgeroepen Watertoren, de musicerende fontein, het Openluchttheater, de St. Michaël-kerk) en eeuwenoude ruïnes (het klooster waarin de dochter van koning Béla IV, Margaretha zat en de overblijfselen van twee kloosterkerken) zien. Op het eiland treft u ook een openluchtbad, een zwembad, twee hotels en meerdere restaurants en snelbuffetten aan.
 

Gellért-berg

Geliefde excursieplek zowel bij de inwoners als bij de toeristen vanwege zijn aangenaam park en vooral vanwege het prachtige uitzicht vanaf de uitkijkterrassen. De bezienswaardigheden doen elk een ander tijdperk herleven. Het standbeeld van bisschop Gellért roept herinneringen op aan de heidense tijden, de Citadel aan de onderdrukking van de Habsburgers na de vrijheidsstrijd van 1848- 1849 en het hoog boven de stad optorende Vrijheidsbeeld aan de periode na WOII. De Citadel op de Gellért-berg is de belangrijkste uitkijkplaats van de stad, vanwaaruit het panorama van Boedapest, dat een onderdeel van het Werelderfgoed vormt, in zijn mooiste luister te zien is. De in 1926 naar het voorbeeld van Lourdes gebouwde grotkerk in het zuidelijke gedeelte is in 1989 heropend.
 

Stadsbos (Városliget)

Het grootste groene gebied in Pest, een geliefde plek om met het gezin een uitstapje te maken, te recreëren en bij te komen. Na het leegpompen en bebossing van het voormalige, moerassige koninklijke jachtterrein werd in de 19e eeuw in het kader van de reeks millenniumfeesten het park naar Engels model aangelegd en prachtige gebouwen en monumenten gebouwd (Museum voor Schone Kunsten, Kunsthal, Millennium monument, Vajdahunyad-burcht). In het Stadsbos is er voor elke leeftijd en elke voorkeur wel wat: Pretpark, dierentuin, circus, musea, geneeskrachtig bad, roeivijver en een kunstijsbaan.


Gebergte van Boeda

Het noordwestelijk gedeelte van de hoofdstad is met zijn bergen van 400-500 meter, zuivere lucht en bossen met gemarkeerde wandelpaden het [Mekka voor natuurvrienden. Naast wandelen en fietsen kunt u er ook gebruik maken van de onder de toeristen populaire tandradbaan (vanaf Szilágyi Erzsébet fasor tot aan de Széchenyi-berg), van het smalspoortreintje, waarvan het personeel, behalve de machinist, uit kinderen bestaat (vanaf Széchenyi-berg via János-berg tot aan Hûvösvölgy) en van de kabelbaan die de János-berg op- en afgaat, waarvan u bij mooi weer een prachtig uitzicht op de stad heeft.
 

Sports and natuur afbeeldingen

Nachtleven info

Uitgaan in Boedapest

Even een weekend de bloemetjes buiten zetten in een vreemde stad. Boedapest biedt vele uitgaangsgelegenheden voor iedere smaak en portemonnee. Hoewel Boedapest bekend staat om zijn spotgoedkope uitgaansleven, heeft het veel meer te bieden dan goedkope pubs en karaoke bars. Een weekend Boedapest is niet compleet zonder een bezoek aan een hippe ruin pub, undergound house-party of extravagante poolparty. Om je een inkijk te geven in het kleurrijke uitgaansleven in Boadapest hebben we onze favoriete ingrediënten voor een avond uit voor je op een rijtje gezet.

Taxi’s in Boedapest

Zorg dat je altijd het kaartje van de taxi centrale bij je hebt of het telefoonnummer van de taxi opslaat in je telefoon (en deze vervolgens ook bij je hebt). Als je taxi aanhoudt op straat heb je de kans behoorlijk opgelicht te worden. Wij bellen altijd met City Taxi (+36 2 111 111), betrouwbaar en echt goedkoop (paar Euro kom je bijna overal binnen het centrum). Let er wel even op dat hij de meter ook echt aanzet als je wegrijdt. Zou

Palinka

De Hongaarse lokale specialiteit. Palinka is een shotje gemaakt van allerlei soorten fruit en bestaat in heeeeeel veel geuren en kleuren. Je kan het zo gek niet bedenken. Lekker fruitig of met veel alcohol (>50 procent), het kan allemaal. Start de avond dus in stijl met een shotje Palinka.

Nachtleven afbeeldingen

Cultuur en geschiedenis info

Musea

 • Ernstmuseum
 • Nemzeti Zsido Muzeum, het Joods Museum
 • Ludwig Museum Boedapest
 • Hongaars Nationaal Museum
 • Soros Center for Contemporary Art
 • Memento Park
 • Szépművészeti Múzeum, Museum voor Schone Kunsten
 • Néprajzi Múzeum
 • Vasúttörténeti Park
 • Terror Háza Múzeum, Huis der Terreur Museum (over de terreur onder het fascisme en communisme)
 • Frans Liszt-herdenkingsmuseum
 • Zoltán Kodály-herdenkingsmuseum
   

Muziek

 • Franz Liszt Muziekacademie
 • Müpa Budapest Concertgebouw


Evenementen

 • Sziget-festival
 • Nationale Feestdag van Hongarije


Sport
Boedapest telt vijf voetbalclubs in de hoogste Hongaarse afdeling: Honvéd, MTK, Ferencváros, Vasas en Újpest. De meeste van die ploegen hebben talrijke andere sportafdelingen, zoals ijshockey of basketbal. Daarnaast heeft Boedapest ook een natuurijsbaan, de IJsbaan van Boedapest, en zijn zwemmen en waterpolo er erg poulair.


Winkelen

 • De omgeving van de Váci utca bestaat uit winkelketens en horeca.
 • De Grote Markthal is een warenmarkt en op de eerste verdieping is ruimte voor souvenirwinkels en restaurants gereserveerd
 • Winkelcentrum Árkád is in Duitse handen en behoort tot de nieuwste in Boedapest, te bereiken met de metro, met 170 winkels
 • Winkelcentrum Westend Citycenter met meer dan 150 winkels, een bioscoop en daktuin ligt naast het Weststation (Nyugati)
 • Winkelcentrum Duna Plaza, met meer dan 120 winkels, een bioscoop met 9 zalen, een speelhal en een bowlingbaan.
 • Winkelcentrum Mammut is een complex van twee grote gebouwen aan Széll Kálmán tér, een van de belangrijkste pleinen van Boedapest
 • Winkelcentrum Campona met winkels, bioscoop en Tropicarium in de zuidelijke stadswijk Budafok
   
Cultuur en geschiedenis afbeeldingen

Unfortunately there are no hotels at this location at the moment.

Unfortunately there are no self-catering offers at this location at the moment.